Om de Rietplas en de Rietplasvisie

NB. Afhankelijk van uw Browser (internetprogramma) en Cookie-instellingen kan het gebeuren dat afbeeldingen en documenten niet in beeld komen.

 

Persbericht van de gemeente Emmen. 23 maart 2019:


Verbeteren zwemwaterkwaliteit Rietplas

De gemeente Emmen gaat samen met provincie Drenthe en het waterschap Vechtstromen maatregelen nemen om de zwemwaterkwaliteit van de Grote Rietplas te verbeteren. Dit is nodig omdat afgelopen jaar langdurig een negatief zwemadvies werd gegeven vanwege slechte waterkwaliteit bij de zwemlocatie “Rietstrand”. Maatregelen zijn het plaatsen van openbare toiletten, snoeiwerkzaamheden op twee eilandjes en de aanleg van een speciaal hondenstrand. De drie stranden rond de Grote Rietplas krijgen nieuwe namen.

De locatie bij de Kanobaan heet voortaan ‘Watersportstrand’, de locatie bij Parc Sandur ‘Parelstrand’ en de locatie ten noorden daarvan aan de Ericasestraat ‘Rietstrand’.

Oorzaak kwaliteit zwemwater
Er zijn meerdere oorzaken voor de slechte kwaliteit van het zwemwater. Dit komt door het verblijf van grote groepen ganzen in het gebied en honden en paarden die de Rietplas betreden. Uit metingen blijkt dat er zelfs mensen zijn die hun behoefte doen in de Rietplas.

Snoeiwerkzaamheden en omvormen tot bloemrijk gras
De eilandjes ter hoogte van Rietstrand zijn erg populair bij ganzen. Er is gestart met snoeiwerkzaamheden op de twee eilandjes ter hoogte van zwemlocatie Rietstrand. Bomen worden gekapt en struiken verwijderd. Er komen bloemrijke eilanden voor terug. Deze maatregel moet ervoor zorgen dat de ganzen zich elders in een natuurgebied gaan vestigen.

Hondenstrand realiseren.
Voor de honden wordt een hondenstrand aangelegd bij de kanobaan. Dit is mede naar aanleiding van een wens van hondenbezitters. Honden kunnen daar op het strand spelen en het water in. Bij dat strand komen ook parkeerplaatsen. De gemeente gaat in overleg met de wijkverenigingen Parc Sandur en Rietlanden kijken naar meer speellocaties voor honden rondom de Rietplas.

Toiletvoorzieningen
Dit voorjaar komen er tijdelijke openbare toiletvoorzieningen bij de zwemlocaties. Bij goed gebruik van de toiletten worden dit mogelijk permanente toiletvoorzieningen. De toiletten komen mede op verzoek van de ’wijkverenigingen. Het is één van de wensen, die ze hebben beschreven in de visie Kleine en Grote Rietplas.

Negatief zwemadvies
Het waterschap Vechtstromen meet in opdracht van de provincie Drenthe in het zwemseizoen regelmatig de zwemwaterkwaliteit. Gebaseerd op de metingen van de afgelopen vier jaar, waarin de waterkwaliteit slechter is geworden, geeft de provincie Drenthe voor het komende zwemseizoen een negatief zwemadvies voor het Rietstrand. Dit wordt voorgeschreven door de Europese zwemwaterrichtlijn. Het negatief zwemadvies houdt in dat er een grote kans is op een slechte waterkwaliteit. Door het seizoen heen worden er steeds weer metingen gedaan. Als er overschrijdingen van de normen zijn, plaatst de provincie extra waarschuwingsborden. De actuele metingen staan op zwemwater.nl. Bij de zwemlocaties Parelstrand en het Watersportstrand is de waterkwaliteit uitstekend en geldt geen permanent negatief zwemadvies

 

Vindt u zelf ook dat er iets moet gebeuren i.v.m. honden, om het voor alle partijen leuk te houden? Kijk dan even op pagina "Honden".

Bewerking van het terrein Camping Playa Sandur

 

In het overleg heeft de Wijkvereniging volledige kaalslag weten te voorkomen. Er blijven diverse bomen en beplanting behouden.

Tevens blijft er een overgangsstrook naar de tuinen en de woningen.

De kaal gemaakte plekken zullen worden ingezaaid.

 

Op ons verzoek heeft Camping Playa Sandur BV, een omschrijving en tekening van de werkzaamheden gemaakt, die worden uitgevoerd door Fuhler BV:

 

“We (=Camping Playa Sandur BV) hebben de te handhaven bomen ingemeten en opgenomen in bijgevoegde tekening. Het zijn ca. 40 stuks.

 

Aan de achterzijde van de woningen aan de Toermalijndreef grenst een strook van 8,5 meter die eigendom is van de gemeente, vanaf deze erfgrens hebben wij nog 15 meter extra aangehouden, waarmee er intensief bewerkt wordt tot een afstand van 23,50 meter vanaf de erfgrens van de woningen. De 15-meter strook zullen we met een bewerkingsgraad van 60% rooien.

 

Het overige terrein wordt gemülcht, licht geëgaliseerd en doorgezaaid met een B of SV grasmengsel.........

 

Situatieschets Camping Playa Sandur 19022019
PDF – 1.1 MB 229 downloads

om de rietplas

Officiële overhandiging van het document “Visie Grote en Kleine Rietplas” aan Wethouder R. van der Weide, op 31 Januari 2019.

volg de links in de pers:

http://emmen.nu/nieuws/emmen/746650/de-rietplas-van-kostenpost-naar-verdienmodel.html

http://emmen.nu/nieuws/emmen/746650/de-rietplas-van-kostenpost-naar-verdienmodel.html

 

Hieronder vindt u de versie d.d. november 2018 van de Visie op de Grote en de Kleine Rietplas. (heb geduld, laden kan soms even duren).
Als u met de muisaanwijzer over de afbeelding gaat, krijgt u in de rechterbovenhoek een pijltje voor vergroting. Als u daar op klikt opent de file zich.
Voor telefoon of tablet: houdt deze horizontaal.
Onderin kan een vergrootglas verschijnen voor vergroten van de pagina's

 

Wilt u het visiedocument downloaden, klik dan hieronder:

Visiedocument Digitaal Klein_Grote_en_Kleine_Rietplas_Emmen_-_Nov2018[150dpi]
PDF – 7.5 MB 467 downloads

Bent u benieuwd naar de voorgeschiedenis, kijk dan op de aparte pagina:

Voor de voorgeschiedenis en aanloop van de visie : klik hier

Een interessante ontwikkeling is de Kanobaan.

Lees hier de visie van de kanobaan:

notitie kanobaan emmen 1.6 klein bestand
PDF – 6.7 MB 162 downloads

 

Wandelroute "Vuurvogelpad"

Er is een korte en een lange wandelroute om de Grote Rietplas:


Beheer en Onderhoud

Ligt voornamelijk bij de gemeente  Zie bij Water en Oevers

 

 

Vis emigratie

Op 23 maart 2018 heeft hengelsportvereniging Het Meuntje bijna 600 vissen, waarvan het merendeel karpers, uitgezet in de Grote Rietplas. Er zitten zeer mooie exemplaren tussen.
Deze vissen komen uit de Schansvijver in Emmerhout, omdat deze een grote opschoon- en opknapbeurt krijgt.